Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


dinsdag 8 juni 2010

Montessori-Kinderhaus Lissabonallee


's Middags legden we een werkbezoek af bij een Montessori-Kita van Unionhilfswerk. Het kinderdagverblijf bestond uit twee verdiepingen met elk vier groepen. In totaal wordt er opvang geboden aan 130 kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. De groepen bestaan uit ongeveer 15 kinderen van verschillende leeftijden. De Kita biedt ook opvang aan 6 'Integrationskinder' (kinderen met een beperking).




Er heerste orde en zowel de inrichting als het programma waren zeer gestructureerd. Alles had een vaste plaats en was voor de kinderen goed toegankelijk zodat ze de materialen zelf konden pakken. Het speelgoed was geordend per ontwikkelingsgebied (zintuiglijk, grof motorisch, wiskundig, etc). De kinderen konden een matje pakken om zo persoonlijke ruimte te creëren; een soort eilandje in de groep waarop het kind kon spelen. Er was veel houten en natuurlijk materiaal. Daarnaast was er natuurlijk een ruim aanbod van Montessori materiaal.

 
Links: de matjes waarop kinderen een eilandje van persoonlijke ruimte kunnen creëren
Midden: alles heeft een vaste plaats, door foto's van het materiaal op de planken te plakken weten de kinderen precies waar het teruggezet moet worden
Rechts: de Montessori-Perlen

Er wordt op de Kita ontbeten en de kinderen wassen zelf af aan een speciaal laag aanrecht. Ze worden al vroeg op hun zelfredzaamheid aangesproken en mogen vanaf jonge leeftijd bijvoorbeeld zelf een appel snijden, taart bakken, koffie maken, op een trap klimmen om een toren te bouwen, etc. Elke dag is er een ochtendkring waarin thema's besproken worden, liedjes gezongen worden en kinderen dingen mogen laten zien. Ook gaan de kinderen elke dag naar buiten, wat voor weer het ook is. Ze hebben wel 80 regenpakken!

De groepen werken met verschillende thema's. Links zie je het thema Noord Amerika en rechts het thema natuur.

De Montessori-Kita werkt volgens het Berliner Bildungsprogramm en combineert dit met Montessori-pedagogiek. Er wordt veel aandacht besteed aan respect, hulpvaardigheid en tolerantie. Daarnaast hechten de medewerkers veel waarde aan verse en gezonde voeding en vinden ze een goede samenwerking met de ouders erg belangrijk. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter