Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


dinsdag 8 juni 2010

INA Kita Dresdenerstrasse

  

Links een keukentje dat helemaal gemozaïekt is door ouders.
Wat hier in het midden te zien is, zagen we in veel Kitas. Het is een van de projectjes waarin ouderbetrokkenheid zichtbaar wordt gemaakt. "Ich heisse... weil..." Iedere ouder maakt voor zijn kind een blad met uitleg over waarom hij heet hoe hij heet. Heel erg leuk om te lezen!
Een manier om het jonge kind zich veilig te laten voelen, zie je op de rechter foto. Elk kind heeft boven het bedje een spiegeltje hangen. Op de lijst zijn allerlei foto's geplakt van de ouders, een huisdier, opa en oma. Zo kan het kind als het in de spiegel kijkt zichzelf zien, omringd door dierbaren. Als de kinderen ouder zijn en niet meer slapen, worden de lijstjes in de groepsruimte gehangen.


 



Links: de fotospiegeltjes van de grotere kinderen hangen op een vaste plaats in de groepsruimte.

Rechts: nog een slaapkamer met fotospiegeltjes. De kinderen slapen op matrasjes op de grond.

Links: werken met kosteloos materiaal is goedkoop, leuk en levert soms prachtige duurzame resultaten op. Links zie je een speelhut die helemaal is gemaakt van eierdozen. De dozen zijn aan elkaar gemaakt met papier maché en de laatste laag bestaat uit vrolijk gekleurd cadeaupapier.
Midden: slim omgaan met kleine ruimten, een inbouwkast waar een knus zithoekje in is gemaakt.
Rechts: bij 'producten' van kinderen wordt het proces vaak zichtbaar gemaakt door middel van foto's.

Links: ontdekhoek (kleine Forscher), een soort kinderlaboratorium met meet- en weeginstrumenten, diverse natuurlijke materialen, gekleurde vloeistoffen, etc.
Midden: verkleedkleren met daarboven foto's van verklede kinderen.
Rechts: de groep stelt zich voor.

Links: een meisje laat haar portfolio zien; een map waarin werkjes en foto's van haar bewaard worden.
Midden & rechts: twee ruimtes voor waterpret.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter