Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


dinsdag 1 juni 2010

Lernwerkstatt Kindergärten City

http://www.dw-stadtmitte.de/typo3temp/pics/25bdd40b37.jpg 
Dinsdagmiddag brachten we een bezoek aan de Lernwerkstatt van Kindergärten City. Dit is een leer- en werkplaats voor zowel kinderen als PM'ers. De Lernwerkstatt is multifunctioneel: je kunt er schilderen, boekdrukken, papier maken, hout en metaal bewerken, theater beoefenen, met gips of keramiek werken, er is een bibliotheek, een laboratorium en er is ruimte voor bijscholing. De PM'ers kunnen er komen om samen met de Lernwerkstattmedewerkers (zowel artistiek als pedagogisch geschoold) projecten en activiteiten te plannen, workshops te volgen met kinderen of aan cursussen deel te nemen (bijvoorbeeld over werken met het Sprachlerntagebuch, ontwikkelingspsychologie of bepaalde creatieve vaardigheden). De medewerkers komen ook naar de locaties, bijvoorbeeld voor diepgang in werk- en teambegeleiding.

Voordat een groep kinderen naar de Lernwerkstatt komt, heeft een van de medewerkers al een voorbereidend gesprek met een PM'er gevoerd. Het idee hierachter is dat de PM'er het ontwikkelingsniveau en de belevingswereld van de kinderen zelf het beste kent en hier willen ze zo nauw mogelijk op aansluiten. Inhoud en doelstellingen worden besproken en het benodigde materiaal wordt klaar gelegd. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, de toe te passen technieken en het thema komt de groep acht keer in de werkplaats samen. De projecten worden vanaf het begin vastgelegd (foto's, werkjes, verslagen) en na afloop krijgen de kinderen deze documentatie mee. Soms wordt zelfs een voorstelling of tentoonstelling voorbereid zodat ook de ouders kunnen zien waar de kinderen mee bezig geweest zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter