Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


dinsdag 1 juni 2010

Extreme oplossing voor extreme noodsituaties

 
Babyklappe Berlin. Als je niet weet dat het er is, zou je er zo aan voorbij lopen. Maar als je het weet, is het onmogelijk om er niet bij stil te staan. Ik hield halt en werd er letterlijk stil van.

De Babyklappe (het babyluik) bevindt zich aan een zij-ingang van een huis. Door dit luik kunnen wanhopige moeders hun baby afgeven. Er gaat een signaal naar de portier zodat het baby'tje niet te lang alleen blijft maar de moeder wel genoeg tijd geeft om weer anoniem te vertrekken. Een kinderverpleegkundige van het ziekenhuis Waldfriede onderzoekt de baby en als het nodig is krijgt het medische zorg. Na een aantal dagen van observatie wordt het kindje aan een adoptiebureau afgestaan.

Aan het babyluik hangt een brief gericht aan de moeders. Iederen moeder die een baby afstaat wordt gevraagd deze brief mee te nemen en zorgvuldig te bewaren. Er staat in op welke wijze de moeder zich door middel van een bepaald teken kan identificeren, mocht zij haar kindje terug willen.

De Babyklappe wordt ook wel 'Babywiege' (wiegje) genoemd om te benadrukken dat de zuigelingen liefdevol opgevangen en verzorgd zullen worden.

  
Links: het babyluikje van buiten
Rechts: het 'wiegje' van binnen

In Berlijn worden met de komst van de Babyklappe in 2000 per maand ongeveer 4 baby'tjes anoniem afgestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter