Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


zaterdag 2 oktober 2010

Oh, oh Berlijn!

We hebben er even op moeten wachten maar vandaag was het dan zover: de uitreiking van de europassen (internationaal CV) en certificaten voor deelname aan de Berlijnstage. En daar zijn we hartstikke trots op!

Met 4 collega's van MIK reisden we in alle vroegte af naar het verre Den Haag waar we bijna alle mede-Berlijngangsters troffen. Onder het genot van een kop koffie met Berlijnse koekjes en traditionele 'Haagse Kakker' werd er meteen uitbundig bijgekletst. Maar deze reünie had niet alleen gezelligheid als doel: er moest ook nog gewerkt worden.

   

Het officiële deel van de ochtend werd geopend door Leontine Diemel en Rob Vergeer (Triodus, KINDwijzer). In Berlijn hebben we met z'n allen een breed scala aan kleine maar ook veelomvattende tips verzameld. Met deze 'best practices' willen we op korte en lange termijn binnen onze organisaties aan de slag gaan. Alle bruikbare tips werden door een aantal Berlijngangers gepresenteerd zodat we daarna konden discussiëren over inhoud en vorm van een concreet plan om de tips in praktijk te brengen. Deze tips zal ik later stuk voor stuk beschrijven. Samen met Sandra en Rob (Triodus) is besloten om een plan te maken alle KINDwijzermedewerkers binnen Triodus te inspireren en laten ervaren hoe het is om te werken naar Berlijnse methoden. Natuurlijk wordt een en ander wel zo aangepast dat het binnen onze visie, beleidslijnen en wetgeving past. Geprobeerd wordt om volgend jaar één Trioduslocatie (kdv én bso) zoveel mogelijk af te stemmen op wat we in Berlijn gezien en geleerd hebben. Andere medewerkers zouden hier een dag stage kunnen komen lopen. Ik wacht vol spanning op de voortgang van deze ambitieuze plannen!

Ondertussen zijn we in Limburg ook bezig onze Berlijnervaringen om te zetten in een concrete tool waarmee we onze collega's kunnen informeren over en inspireren met deze ervaringen. We willen dit in een praktische spelvorm doen zodat iedereen er ook meteen mee aan de slag kan in zijn team en groep. Als de pilot succesvol blijkt, wordt het spel organisatiebreed verspreid.

Na de lunch werd er enthousiast verder gebrainstormd en wisselden we allerlei kleine tips uit die we zelf al in praktijk gebracht hadden. Niet zittend maar stevig stappend door Den Haag want er stond ook nog een culturele wandeling en een bezoek aan het Mesdagpanorama op het programma. Onder oer-Hollandse weersomstandigheden begaven we ons na een welverdiende borrel terug naar het verre zuiden. De MIK-paraplu's die we cadeau kregen op de dag van de PM'er kwamen hierbij heel goed van pas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter