Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


zaterdag 9 oktober 2010

Geen plant en ook geen dier

Wat is het dan wel? De paddenstoel is een schimmel en er bestaan ontzettend veel verschillende soorten in allerlei kleuren, maten en vormen. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar, andere juist heel giftig. De ene groeit in het mos, de ander aan het schors van een boom. In de herfst zie je de paddenstoelen ineens overal vandaan schieten. Een prachtig gezicht! Oktober is de maand bij uitstek voor een paddenstoelenwandeling. Dus, stevige schoenen en een warme jas aan en op naar het bos of park voor een pedagogisch verantwoorde ‘paddo-trip’!

Tips voor een paddenstoelenwandeling:
-         Neem spiegeltjes mee om de sporen onder de hoedjes te kunnen bekijken.
-         Neem een loep mee om de paddenstoel beter te kunnen bekijken.
-         Neem een paddenstoelengids mee om op te zoeken welke paddenstoel je gevonden hebt.
-         Neem een camera mee om je vondsten vast te leggen of teken ze na in een schetsboek.
-         Zet van tevoren een speurtocht uit langs allerlei paddenstoelen, geef de route aan met kleine kaboutertjes (leuk voor de kleintjes).

Tips voor na de wandeling (BSO):
-         Maak na afloop van de wandeling een soep van eetbare paddenstoelen met de kinderen.
-         Maak een afdruk van de sporen van een champignon (snijd de steel van een open champignon, leg met de sporen op een vel wit papier, plaats er een glas over, laat een paar dagen staan, haal dan voorzichtig het glas en de champignon weg, nu zie je een sporenafdruk op het papier).
-         Je kunt ook je eigen paddenstoelen kweken, dat is niet moeilijk (kweekdozen zijn verkrijgbaar bij tuincentra) en erg leuk, vooral omdat je ze na het oogsten ook nog op kunt eten!
-         Paddenstoelen van klei of papier maché maken naar aanleiding van de verschillende foto’s die de kinderen gemaakt hebben.

Een aantal foto’s van mijn eigen paddenstoelenjacht:
     
     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter