Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


maandag 31 mei 2010

Waldhort Reinwälder (bos-BSO)

's Middags moesten we een heel eind reizen naar de andere kant van Berlijn waar een hele bijzondere BSO bezochten: de Reinwälder bos-BSO. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de BSO midden in een bos. Een prachtige locatie waar door de kinderen dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Ze brengen hun dagen, weer of geen weer, grotendeels buiten in de natuur door.

Er is geen speelgoed te bekennen en op het begrip Heutink lijkt een groot taboe te liggen. Saai? Nee hoor! De bomen zijn hun klimtoestellen, de stenen, takken, bladeren en boomvruchten zijn hun speelgoed en ze kunnen eindeloos bezig zijn met het bestuderen van beestjes. De kinderen gebruiken vergrootglazen, potjes, zagen, zakmessen en schepjes.

De BSO zelf is een hele bijzondere: een houten 'pipo-wagen' die door de ouders van de kinderen (waaronder een architect, een ontwerper en bouwvakkers) gebouwd is. De binnenruimte is klein en sober ingericht. Het is er wel knus en gezellig, maar omdat de kinderen zelden binnen zijn is er maar een klein materiaalaanbod. Er staan wat stoelen en een tafel, er is een kast met knutselmateriaal en de kinderen hebben elk een eigen mandje (vooral gevuld met takjes en stenen).


De BSO biedt opvang aan ongeveer 16 kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Deze kinderen zijn vijf dagen per week vanaf kwart voor twee aanwezig. Zodra ze iets gegeten hebben, gaan ze meteen buiten spelen. Ze mogen zonder begeleiding in het bos spelen maar moeten binnen het zicht van de PM'er blijven (groene kleding is verboden). Als ze verder willen, moeten ze dit aangeven. Dan is de regel dat ze binnen gehoorafstand moeten blijven. In de vakantie is de BSO van 9.00u tot 15.00u geopend.


De kinderen gaan alleen of in groepjes op ontdekkingstocht in het bos en komen van alles tegen, van insecten en vogels tot paddestoelen en bijzondere boomstronken. Het kan ook zijn dat ze de boswachter tegenkomen of zelfs wilde zwijnen spotten in de verte. Ze luisteren naar de geluiden van het bos of bouwen van takjes en mos huisjes en tuintjes voor meikevers. Het bos heeft de kinderen zoveel te bieden dat ze zich zelden vervelen. De nadruk ligt op de vrije tijd van de kinderen. Er is geen vast programma, kinderen mogen hun tijd zelf invullen. Alleen dinsdag is activiteitendag, dan zijn er verschillende natuurprojecten en buitenactiviteiten. Deze buitenruimte biedt allerlei ontwikkelingsmogelijkheden op het gebied van motoriek en zintuigen maar er is ook aandacht voor sociale en persoonlijke ontwikkeling. De PM'ers hebben een sociaal pedagogische-opleiding op HBO-niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter