Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


maandag 31 mei 2010

De uitdaging ligt buiten bij 'Kolle 37'

Ons tweede werkbezoek bracht ons bij 'Kolle 37' - Abenteuerlicher Bauspielplatz. Er is wel een binnenruimte voor als het écht heel slecht weer is, maar op Kolle 37 gebeurt het verder allemaal buiten. Deze BSO/speelplaats biedt één en al uitdaging aan kinderen van 6 tot 16 jaar.

   

"Hand und Hirn - Wir bieten Kindern und Jugendlichen Erfahrungsmöglichkeiten für alle Sinne."
Door spelen en experimenteren, leren kinderen en ontdekken ze nieuwe dingen. In de uitdagende buitenruimte kunnen de kinderen vrij spelen of deelnemen aan allerlei bijzondere activiteiten zoals boogschieten, manden vlechten, hutten bouwen, dieren verzorgen of potten bakken. Er is zelfs een kindersmederij!

Abenteuer Stadt
 
Wat is er spannender dan in 't donker met z'n allen rond een kampvuurtje te zitten? Kinderen bakken er broodjes op of poffen aardappelen in de smeulende kolen. Het is natuurlijk ook fijn tegen koude voeten! De begeleiders leren de kinderen hier op verantwoorde wijze omgaan met vuur. Aan de andere kant wordt er veel met water gedaan. Niet alleen om allerlei spelletjes mee te doen, maar ook om de natuur mee te verzorgen en de dieren drinken te geven. Op de grond ligt leem en zand. Als je de stenen eruit graaft, kun je er prima hutten op bouwen. Ook groeien er planten en kruiden in de tuin, dat ruikt lekker! Of het nu onder een blauwe hemel of grijs wolkendek is, de kinderen zijn de hele dag in de buitenlucht en vinden het heerlijk. Een groot deel van de buitenruimte is gereserveerd voor het bouwen van houten hutten. Zo kunnen de kinderen de buitenruimte naar eigen inzicht vormgeven en er naar hartenlust bouwen en spelen. Ze slepen met balken en planken, zagen en timmeren en creëren zo de meest fantastische bouwwerken, sommigen zelfs met meerdere verdiepingen! Het doet een beetje denken aan scouting maar dan met PM'ers in plaats van hopmannen. Er kan en mag bovendien zoveel! Wij kijken bij wijze van spreken al bezorgd op de vingers van een kind als het hamertje tik wil spelen. Ik heb het nagevraagd; het aantal ongelukken dat hier gebeurt is op één hand te tellen en zelfs dan gaat het slechts om een splinter, schram of buil.


Hutten van hout met trappetjes naar hogere verdiepingen en een hut van hout, leem en stenen

En de pedagogiek dan?
Is er hier wel genoeg aandacht voor pedagogische doelen? Jazeker! Een belangrijk doel is bijvoorbeeld sociale ontwikkeling. In de omgang met andere kinderen en jongeren en begeleid door PM'ers oefenen en ontwikkelen ze allerlei sociale vaardigheden. Ze leren op een tolerante manier met elkaar om te gaan, verantwoordelijkheid voor hun gedrag te dragen, fatsoenlijk te communiceren en conflicten te hanteren. De BSO biedt slechts plaats aan 20 kinderen, maar de speelplaats is vrij toegankelijk dus er zijn dagelijks genoeg bezoekers om de vaardigheden in diverse situaties met verschillende mensen te oefenen. Ook het gezamelijke middageten is hier een goede gelegenheid voor. 

Aktionen für und mit Kinder
Het concept voor de Bauspielplatz stamt uit de tijd voor de val van de Berlijnse muur. Er waren in de DDR 'Gruppen Spielwagen' die activiteiten en huttenbouwfeesten organiseerden. De medewerkers hadden uiteenlopende beroepen maar waren allen zeer begaan met de kinderen en wilden graag zorgen voor een leuke, veilige en leerzame speelomgeving in de grote stad. Helaas moesten de materialen en bouwwerken steeds weer opgeruimd worden omdat ze niet zomaar op straten of pleinen konden blijven staan. Daarom werd in de jaren '80 het idee voor een vaste Bauspielplatz geopperd. Een van de eerste projecten die hieruit voortkwamen was de Abenteuerlicher Bauspielplatz Kolle 37.

 
Links: ook voor de kleinste kinderen is er een avontuurlijke buitenruimte met graaf-, bouw- en klimmogelijkheden, een zand- en waterplaats en verschillende spelmaterialen. 
Midden: kinderen mogen helpen met het verzorgen van de dieren
Rechts: Miriam en ik willen ook wel even in de hutten spelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter