Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


woensdag 8 juni 2011

Overheid voert zwalkend kinderopvangbeleid

De Nederlandse overheid lijkt weinig visie te hebben als het op kinderopvang aankomt. In De Volkskrant van 8 juni is te lezen dat de kinderopvang door de nieuwe bezuinigingsvoorstellen weer net zo duur is als voor de Wet Kinderopvang. Directeur van van de Kober Groep Walter Bakx beaamt in BN de Stem: "Ik werk 16 jaar in de kinderopvang en heb nog nooit drie jaar achter elkaar hetzelfde beleid meegemaakt".
Stagnatie van investeringen De Scandinavische aanpak wordt steeds als voorbeeld genoemd. Vooral in Finland en Denemarken wordt consistent kinderopvangbeleid gevoerd met als gevolg dat ouders vertrouwen hebben in de sector omdat ze erop aankunnen dat het betaalbaar en bereikbaar blijft. "Elke ingreep in de kosten, hoe klein ook, zorgt voor onrust bij ouders en stagnatie van de investeringen in extra kindplaatsen door de ondernemers in de kinderopvang" aldus De Volkskrant. In een interview met Radio 1 vult BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma aan: "In landen om ons heen hebben ze wel begrepen dat kinderopvang noodzakelijk is voor economische groei." Als voorbeeld noemt hij Denemarken waar de meeste vrouwen fulltime werken en vijf dagen per week gebruikmaken van kinderopvang. Omdat hun werkdagen om 7 uur beginnen en om 15.30 uur eindigen, blijft er voldoende tijd over voor elkaar en ervaren ouders veel minder gejaagdheid dan in Nederland.
Arbeidsparticipatie vrouwen In Nederland werken ook veel vrouwen, alleen dan bijna altijd wel parttime. Met gemiddeld 24 uur per week is de arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen gemiddeld het laagste van Europa. Maar tegelijkertijd is één op de drie vrouwen hier wel financieel onafhankelijk. Veel ouders weten nog niet goed wat de gevolgen van de bezuinigingen zijn voor hun portemonnee. Dat geldt ook voor Carola Segeren (33), moeder van twee jonge kinderen en parttime werkzaam. In BN De Stem zegt zij: "Het kan zijn dat we dan gaan kijken of oma iets voor ons kan betekenen. Of dat mijn man iets vaker thuis kan werken." Het CPB heeft berekend dat de arbeidsparticipatie naar aanleiding van de berekeningen daalt met 0,1 procent. Veel ondernemers en ouders zetten hun vraagtekens bij deze berekening.
Bron: kinderopvangtotaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter