Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


donderdag 30 juni 2011

Kinderopvang Nederland presenteert uitkomsten kwaliteitsmonitor

Kinderopvang Nederland, de holding van Allio, Partou en Skon, heeft de sector op de hoogte gebracht van de resultaten van de NCKO-Kwaliteitsmonitor. In deze nulmeting is vastgesteld dat de groepen van deze werkmaatschappijen vergelijkbaar scoren als het laatste algemene kwaliteitsonderzoek van het NCKO.
Basale pedagogische vaardigheden in orde - Hoewel de Kwaliteitsmonitor niet op precies dezelfde manier de kwaliteit meet als het NCKO-kwaliteitsonderzoeken, zijn wel dezelfde tendensen zichtbaar uit het laatste NCKO-onderzoek. De pedagogisch medewerkers beheersen de basale pedagogisch vaardigheden redelijk goed (ze gaan sensitief om met kinderen, tonen respect voor de autonomie en kunnen structureren en grenzen stellen). Op ontwikkelingsstimulering en het stimuleren van interacties tussen kinderen scoren de pedagogisch medewerkers beduidend minder. Ook in de groepen van KN is de kwaliteit op babygroepen en verticale groepen wat minder dan op horizontale dreumes- en peutergroepen.
Factoren in kwaliteit - Het onderzoek bij KN is door NCKO ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar bepalende factoren in de pedagogisch kwaliteit. Dit heeft een aantal inzichten opgeleverd. Zo blijkt de pedagogische kwaliteit van pedagogisch medewerkers samen te hangen met het krijgen van vakinhoudelijke cursussen en coaching on the job, zoals VIB. Andere achtergrondkenmerken, zoals jaren werkervaring, leeftijd, BOL of BBL-opleiding, en niveau 3 of 4 lijken niet samen te hangen met de pedagogische kwaliteit. Andere factoren die samen blijken te hangen met de pedagogische kwaliteit zijn: de expertise van leidinggevenden (opgedaan in pedagogische cursussen), het werken met een VVE-programma, en het regelmatig nieuwe pm'ers in het team.
Verbeteren - Pico Kuiper, directeur van Kinderopvang Nederland, zegt blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. 'Voor ons is nu op locatieniveau bekend wat er goed gaat en wat er nog verbeterd kan worden. Dit geeft ons aanknopingspunten om de kwaliteit verder omhoog te brengen. Voor de sector heeft dit onderzoek ook mooie inzichten en resultaten opgeleverd, waardoor we sectorbreed betere inzichten hebben in de factoren van de pedagogische kwaliteit.' Kinderopvang Nederland zal dit onderzoek over een paar jaar herhalen om te kijken of de kwaliteit gestegen is. KN maakte tijdens het symposium ook bekend te starten met een eigen opleiding voor pedagogisch medewerkers, in samenwerking met het Da Vinci college in Dordrecht. Het onderzoeksrapport is te downloaden op overmorgen.info
Bron: kinderopvangtotaal.nl

2 opmerkingen:

  1. Hallo,
    Toevallig kom ik deze site tegen.... Leuk! Ikzelf ben ook in oktober 2010 begonnen met de opleiding VVPM, en herken dus veel van wat je schrijft. Alleen tijdens het lezen, en de foto's bekijken, vraag ik mij af: heb je toestemming van de ouders/kinderen om foto's op je weblog te plaatsen? (ik zie wel het stukje over "privacy" hier op je blog, maar veel ouders zullen denk ik niet eens weten dat hun kind hier op een foto staat). Binnen de organisatie waar ik werk, hebben we toestemmingsformulieren waarin ouders wel/geen toestemming geven (en dit aangeven bij verschillende onderdelen).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je als medestudent op dit blog terecht gekomen bent! Ik heb de ouders via de nieuwsbrief en een poster geïnformeerd, daarnaast ook mondeling. Wij werken ook met toestemmingsformulieren. Hoewel bijna alle ouders toestemming geven, probeer ik de kinderen vaak onherkenbaar te fotograferen (van achteren of opzij, alleen de handen of voeten) of de foto te bewerken (waas, blokje). Daarnaast heb ik dus nog het stukje 'privacy' toegevoegd zodat ouders altijd een foto kunnen laten verwijderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter