Welkom op mijn weblog waar kind en opvoeder centraal staan. Hier vind je informatie en tips op het gebied van opvoeding en kinderopvang, verhalen en informatie over de dagelijkse praktijk van de pedagogisch medewerker, nieuwtjes, grappige kinderuitspraken en anekdotes en heel veel beeldmateriaal van activiteiten en uitstapjes. Op deze manier probeer ik mijn beroep in beeld te brengen, andere opvoeders te inspireren en zelf actief bezig te zijn met mijn passie voor pedagogiek. Zelf ben ik vakvolwassen pedagogisch medewerker op de BSO. Veel lees- en kijkplezier en laat gerust een berichtje achter!


- Wendy Hoogeveen


woensdag 10 november 2010

Voersnoeren en vetbollen

Het is nog geen winter maar het is wel al heel koud. We hebben zelfs de eerste nachtvorst al gehad. De supermarkten bieden allerlei kant-en-klare vogelvoerproducten maar het is natuurlijk veel leuker om zelf iets voor de vogels te maken. Op naar de supermarkt dus voor een flinke voorraad pelpinda's.

 

Samen met de kinderen verzamelde ik de benodigde materialen (naalden, draad, scharen, prikmatjes) en toen kon het rijgen beginnen. Hoewel... eerst moest het draadje nog door het oog van de naald.



Het was een hele uitdaging op het gebied van fijnmotorische vaardigheden en geduld maar de kinderen gaven niet op. Uiteindelijk hadden ze allemaal een mooi voersnoer geregen (en ondertussen natuurlijk zelf de pinda's even op smaak gecontroleerd) en mochten ze deze zelf een plekje geven in de tuin.

 

En omdat de vogels misschien ook wel eens zin hebben in iets anders dan pinda's, volgt hier nog een leuke activiteit:
  • Smelt een kilo ongezouten frituurvet in een pan. Het moet net vloeibaar zijn, niet kokend heet.
  • Roer er 750 gram strooivoer voor vogels doorheen.
  • Schep het mengsel goed door en vul er dan kartonnen bekertjes mee.
  • Knip katoenen draadjes, leg ze in het bekertje en druk ze in het mengsel. Zorg er wel voor dat de draadjes nog een stuk uitsteken.
  • Laat het mengsel hard worden (zet de bekertjes eventueel in de koelkast).
  • Haal de vetbol uit het bekertje en hang buiten op aan het draadje.
 

 

Let op: vetbollen kunnen bederven, hang ze daarom pas buiten als het kouder is dan 7 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie achter